Een nieuwe dag van de waarheid

Vandaag gaan de Grieken opnieuw naar de stembus. Maakt de uitslag veel uit? Als er al een regering gevormd zal kunnen worden, zal deze niet sterk zijn. Bovendien is de kans groot dat het economische programma binnen afzienbare tijd opnieuw ontspoort. Sturen we de Grieken dan weer naar de stembus voor een allerlaatste kans?

Tal van economen presenteren grote plannen om de crisis te bezweren. In het FD van gisteren bepleiten Eijffinger en Mujagic dat het mogelijk moet worden dat een land op ordelijke wijze de euro verlaat. In twitter-communicatie die daarop volgde, spreekt Eijffinger vervolgens over zijn masterplan dat bestaat uit het tot stand brengen van een politieke unie, een bankenunie en een fiscale unie. Bestuursvoorzitter Piet Moerland van de Rabobank bepleitte afgelopen week een ophoging van het noodfonds naar EUR 1500-2000 miljard.

De logica van deze suggesties is helder. Probleem is echter dat zulke hervormingen enorm veel tijd kosten en dat het politieke en electorale draagvlak voor deze voorstellen niet erg groot is. Waarschijnlijk is dat een understatement. Iedereen die de financiƫle benen kan nemen uit zwak geachte landen en hun financiƫle systeem, doet dat, ongeacht de merites. Dit dreigt een self-fulfilling prophecy te worden. We komen dicht bij het finale kruispunt, waar de keus letterlijk is: kiezen of delen.

Geef een reactie